Wat zijn salvestrolen

Salvestrolen behoren tot de fytoalexinen van planten.

Fytoalexinen zijn stofjes, die in planten voorkomen en die gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten
Van heel veel van die stofjes weten we de werking nog niet. Ze zitten in producten, die gemaakt worden van de hele plant of vrucht.

Ze zijn in de meeste gevallen chemisch niet na te maken, maar doen wel goede dingen in ons lichaam.
Denk maar aan het oude gezegde: An apple a day, keeps the docter away (bij een appel per dag hebt u de dokter niet nodig)

Het woord salvestrol komt van salvere, wat redden betekent.

Strol komt van resveratrol, wat de eerste ontdekte salvestrol was. Resveratrol is ontdekt in de jaren 1940 en wordt door de reguliere geneeskunst nog steeds gebruikt. Door de onderzoekers werd er doorgezocht naar een sterker stofje uit planten. Dit werd gevonden in planten van natuurlijke oorsprong, dus zonder te zijn bespoten met gewasbeschermingsmiddelen.

Salvestrolen komen in ons huidige voedsel vrijwel niet meer voor, omdat door gewasbeschermingsmiddelen de plant geen salvestrolen meer hoeft aan te maken.

Alleen in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden, bessen, frambozen, bramen, bosbessen, cranberry's enz komen ze nog in relevante hoeveelheden voor.

Ook verdwijnen salvestrolen uit vruchtensappen en olijfolie omwille van de helderheid en kleur en smaak. Geraffineerde voeding bevat in de regel weinig tot geen salvestrolen.

Uit onderzoek is gebleken, dat de hedendaagse voeding 80 to 90% minder salvestrolen bevat vergeleken met 50 tot 100 jaar geleden.

Daar salvestrolen volledig plantaardig zijn en uit biologisch gekweekte groenten en fruit wordt gewonnen, ziet ons lichaam dit als voeding. Het wordt opgenomen in de dunne darm en komt daardoor in onze volledige bloedcirculatie terecht. Hierdoor kan het de cellen in ons lichaam benaderen.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.